Elaboració melmelades

La cirera de pastor és l’última fruita silvestre que hem incorporat al nostre projecte de “7 fruits silvestres i ecològics”. El SAÜC, MÓRA, ARANYÓ, GAVARRÓ, ARÇ BLANC, SERVA I CIRERA DE PASTOR creiem que són els fruits silvestres comestibles més representatius del nostre territori i que també ens permeten fer-ne melmelada.

Aconseguim tots aquests fruits mitjançant recol·lecció silvestre de forma totalment manual entre la Serra del Montmell (Baix Penedès) i els vorals del poble abandonat de Selma (Alt Camp).

Gràcies als pagesos del Pla de Manlleu que al seu dia van apostar per l’agricultura ecològica, avui aquesta zona és una de les zones vitivinícoles més grans de Catalunya. Aquest fet fa que puguem certificar els nostres productes ecològics, ja que gran part de la nostra recol·lecció es produeix a les vores de les vinyes.

Aquests fruits són la matèria primera de les nostres melmelades. Cadascun d’ells té personalitat pròpia, característiques especials que els fan únics en textura i sabor. Tanmateix cada fruit té un tractament propi i particular des del moment que entra al nostre obrador.

Elaborem en poques quantitats i conservants naturals. Cada cassola s’omple amb entre 5 i 8 quilograms de fruita i espremem llimona cada vegada per reforçar la gelificació i la conservació de la melmelada.

Utilitzem la mínima quantitat de sucre que estem obligats a posar per conservació i llei. Això ho aconseguim mesurant prèviament el sucre natural que porta la fruita a través del refractòmetre. Nosaltres afegim sucre de canya ecològica fins a arribar als 40 graus Brix, mínim establert.

En algunes de les melmelades afegim poma golden. La pectina de la pell ens ajuda a aconseguir la gelificació i textura que volem. La golden és una poma de gust neutre que no aporta matisos al sabor final de la melmelada.

 

Tot i tenir els 7 fruits desitjats, a Verol – obrador ecològic creiem que queda molt camp per córrer. Considerem que estem en ple procés d’experimentació i això fa que les melmelades puguin anar variant a mesura que anem agafant experiència, sempre amb intenció de millorar.