Gelosia de Romaní ecològica

Gelosia de Romaní ecològica

2,00

Romaní, marxeta de bon matí. Anomenat el “ginseng mediterrani”, ha estat considerat afrodisíac, estimulant, antiespasmòdic, sudorífic,  antiinflamatori. Ideal per prendre en qualsevol moment per les seves propietats, amb iogurt, sobre la carn a la brasa, “per fer tirar avall” entre plats, condimentar plats, postres… De recol·lecció silvestre ecològica.

Categoria: Product ID: 185

Descripció

Se n’aprofiten fulles i flors. Es pot collir durant tot l’any, tant si té flor com si no. Les plantes seques s’han de renovar cada sis mesos, aproximadament. Es pot conservar assecat o congelat (talladet).

El romaní, anomenat el “ginseng mediterrani”, ha estat considerat afrodisíac, carminatiu, antihipotensor, estimulant, antiespasmòdic, sudorífic, expectorant, astringent, diürètic, antioxidant, antiinflamatori, emmenagog, tònic muscular i general, tònic cardíac, sedant, antibacterià, antifúngic, remineralitzant, colerètic, colagog, protector hepàtic, digestiu, antisèptic i vulnerari.

Ha estat utilitzat internament per reforçar la memòria i la vista, ja que estimula la circulació; és bo per al cor, el fetge i la vesícula, i regula la menstruació. Ajuda en cas d’estrès, cansament intel·lectual i depressió, i és ideal per a estudiants, persones que treballen amb l’ordinador, esportistes i gent gran.

S’ha administrat igualment per a intoxicacions alimentàries, mal de panxa, diarrea, mala digestió, halitosi, ressaca, colesterol, hipotensió, sang espessa, fragilitat capil·lar, cistitis, reuma, gota, febre, mal de cap, mareig i vertigen; per als trastorns menopàusics i per facilitar el part. Se’n poden fer infusions preventives per a mans i peus freds, refredat, mal de coll, grip, asma, anèmia o mal d’estómac.

Precaucions

No n’haurien de prendre les embarassades (sí que en poden afegir als menjars com a condiment) ni mares que alleten, ni les persones que pateixen epilèpsia, Parkinson, hipertensió, obstrucció de les vies biliars o  úlcera gàstrica. No se n’ha de consumir gaire temps seguit.

Simbologia

Com a planta protectora, se’n col·locava un ram al costat de la porta, se’n posava una bosseta al coixí per tenir somnis agradables i se’n cremava la nit de Nadal per tenir bon averany. Per altra banda, el romaní collit la nit de Sant Joan s’encenia durant les tempestes perquè ningú no hi prengués mal. Collit per Sant Silvestre, se’n feia una creu protectora.

Qui no cull romaní, no té amor ni en vol tenir.

 

Ingredients

 Aiguasucre de canya*, romaní*,  llimona*, agar.

(*) Procedència Agricultura Ecològica

Ressenyes

Encara no hi ha ressenyes.

Sigueu els primers a ressenyar “Gelosia de Romaní ecològica”

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *